Ingatlanunk szigetelése jelentős befektetés, és az a célunk, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg. De miként tehetjük ezt? 


Az első lépés az információgyűjtés: olvassunk hiteles forrásokat, és kérjünk tanácsot a kivitelezőtől. Legfontosabb, hogy bízzunk a szakemberben, hiszen ő segíthet megvalósítani elképzeléseinket.

A 2023 novemberétől életbe lépett új épületenergetikai szabályok jelentős változást hoztak az ingatlanok értékelésében. Az energetikai tanúsítvány most már minden eladót, bérbeadót, építőt és felújítót érint. Ez a dokumentum nemcsak az energetikai besorolást tartalmazza, hanem nélkülözhetetlen az energiahatékonysági pályázatokhoz vagy zöld hitelekhez is.

Az alábbiakban három valós esetet* mutatunk be, amelyek segítségével jobban megérthetjük, mire kell figyelnünk, amikor szakembert választunk ingatlanunk szigeteléséhez. Tanuljunk ezekből az esetekből, hogy saját ingatlanunk esetében okos döntéseket hozhassunk.

Természetesen a SZIGETELNIJÓ Kft. csapata örömmel áll rendelkezésére szigeteléssel kapcsolatosan, és ha már megtörtént a baj, arra is van megoldásunk.

 

1. ESET - MIKLÓS

Mire keresett megoldást? 

Egy vendéglátóipari ingatlan héjazat cserén esett át, cserepeslemez fedést kapott. A cserepeslemez alsó síkja és a gipszkarton lemez alsó síkja közötti területből nettó 15 cm kitöltendő hely maradt a hőszigetelésre.

Mit választott? 

Olcsóbb nyitott cellás 15 cm-es purhab szigetelés mellett döntöttek. Aminek az U-értéke 0.227 W/(m2K).

Mi történt? 

Ezzel rövid távon egy olyan olcsóbb megoldás került kiválasztásra, amelynek a hőszigetelés vastagsága és a technológiája nem volt megfelelő. 

Kivitelezési hiba is történt: páraáteresztő fólia sem került elhelyezésre, közvetlenül a lemezfelületre került felhordásra az anyag. A szellőzés így nem oldódott meg, ami azt eredményezte, hogy a levegő páratartalmát a hab magába szívta, és ezzel tovább rontotta a hőszigetelő képességét, így a korrózió is felgyorsult.

Mi lett az eredménye? 

Ez az U érték, nem felel meg az épületenergetikai szabályoknak, így a jelenlegi szabályozás értelmében az ingatlan nem adható el, nem adható bérbe, illetve energiahatékonysági pályázatokhoz vagy zöld hitelekhez sem felel meg ezzel a tanúsítvánnyal.

Illetve a nem megfelelő anyag (nyitott cellás) választás és a kivitelezési technológia további energiaveszteséget eredményezett.

A korrózióból eredően pedig további anyagi kár keletkezett. 

Mit lehetett tenni?

A helyreállítás ebben az esetben a teljes visszabontás és a korrózió megfékezése. 

Mi a tanulság? 

Kiemelkedően fontos, hogy mindig tudatosak legyünk döntéseinkkel kapcsolatban, és azok képesek legyenek szolgálni rövid és hosszú távú céljainkat. Ugyancsak lényeges szempont az ehhez kapcsolódó anyagi ráfordítás mértéke. Az alacsony költségű megoldások nem minden esetben bizonyulnak optimálisnak, ezért elengedhetetlen, hogy az anyagi szempontokat alaposan átgondoljuk, figyelembe véve mind az előnyöket, mind a hátrányokat.

Hogyan előzhette volna meg Miklós az extra anyagi veszteséget?

Konzultálhatott volna egy tapasztalt szigeteléssel foglalkozó szakemberrel, aki több szakértő véleményét kérte volna, és részletesen elemezte volna az eltérő megoldások előnyeit és hátrányait. Érdemes lett volna megismerkedni többféle szigetelési lehetőséggel is.

 

2. ESET - PÉTER

Mire keresett megoldást? 

4 éve épített könnyűszerkezetes ház gipszkarton szerkezetén a szigetelés 25 cm üveggyapot, amelyet ki kellett váltani mert a gépészeti és villamossági átvezetéseknél párásodás, páralecsapódás, csepegés jelentkezett. Továbbá rágcsálók jelentek meg a gipszkarton és a szigetelés között.

Mit választott?/ Mi történt? 

Nem volt választása, újépítésű épületet vásárolt, meglévő szigeteléssel.

Mi lett az eredménye? 

Kondenzvíz jelentkezett, és elkezdett penészedni, nedvesedni a gipszkarton álmennyezet.

Mit lehetett tenni? 

Forduljon szigeteléssel foglalkozó szakemberhez, kérje ki több szakember véleményét, és kérjen érveket és ellenérveket a különböző megoldásokra. Ismerkedjen meg a különböző szigetelési megoldásokkal. Emellett, a párásodás és nedvesedés megszüntetése mellett, érdemes megfelelni az új épületenergetikai szabályoknak is. A meggyűrt üveggyapotot el kell távolítani, a légmozgás megszüntethető homogén felület kialakításával, amelyet zárt cellás habbal érhetünk el. A purhab megfelelő vastagságával pedig eleget tehetünk az energetikai szabályoknak is.

Mi a tanulság, mivel kerülhette volna el Péter a penészedést, a gipszkarton nedvesedését, és a további anyagi kárt?

Mielőtt valaki házat vásárol, fontos, hogy konzultáljon olyan szakemberrel, aki rendelkezik kamarai engedéllyel, és kiadhat energetikai tanúsítványt. Ebben mi tudunk Önnek segítséget nyújtani.

 

3. ESET - GÉZA

Mire keresett megoldást?

Géza tulajdonosa egy kétgenerációs régi sátortetős épületnek. A tető szerkezetében a beázás miatt a tetőlécek néhol már korhadtak voltak, ahol a cserép el volt repedve vagy hiányzott.  

Géza szerette volna, hogy a födém és a padlástér ne hűljön és ne ázzon át, a lakótérben pedig komfortosabb legyen a hőérzet. A cél az volt, hogy mindenképpen legyen egy hőszigetelés, de a tető cseréjét 5-10 évvel el tudják tolni, anyagi okok miatt. 

Mit választott?

A kivitelező azt ígérte, hogy a beázás megszűnik, a tetőszerkezetet pedig a zárt cellás purhab megerősíti a tetőlécek cseréje nélkül. A héjazat cserét, és az ezzel járó jelentős anyagi ráfordítást így el tudja tolni. 

Mi történt?

A hőmérséklet nem volt ideális a hőszigeteléshez, mínusz fokok voltak, a felület poros volt, amelyet a kivitelező figyelmen kívül hagyott. Közvetlenül a cserépre került a zártcellás szigetelőanyag.

Mi lett az eredménye?

A repedt sérült cserepeken befolyt a víz, ami nem tudott távozni, és pangás alakult ki, ami ideális környezeti feltétel a gombáknak, ez pedig felgyorsította a korhadást. Mivel a víz nem tudott elszivárogni a szigetelésen keresztül, ennek eredményeként párolgás következett be, és a szigetelés elkezdett leválni a felületről, amelyet az is elősegített, hogy a porra nem tapadt megfelelően az anyag.) A víz így a padlástérre jutott, onnan pedig a lakóteret áztatta.

Mit lehetett tenni?

Nem csak elszórt korhadás jelentkezett a léceken, hanem a szarufák is elkezdtek korhadni a pangó víz miatt. Ahelyett, hogy csak a héjazatot (cserép, lécek) cserélték volna, a teljes tetőszerkezetet kellett lecserélni. Ennek következtében a bontás költségesebb lett, melynek során a különböző anyagokat szét kellett válogatni, és azokat a megfelelő lerakóhelyre szállítani.

Mi a tanulság?

Győződjön meg a kivitelező rátermettségéről, és tegyen fel kérdéseket. Nagyon fontos, hogy szigeteléssel foglalkozó szakemberhez forduljon. Kérje ki több szakember véleményét, kérjen érveket ellenérveket a különböző megoldásokra. Ismerkedjen meg többfajta szigetelési megoldással. 

Mivel kerülhette volna el Géza a tető teljes bontását és a jelentős anyagi kárt?

A sérült cserepek kicserélésével, a cserép és a szigetelőanyag közé páraáteresztő fólia elhelyezésével, továbbá megfelelő hőmérsékleten végzett anyag felhordással a kár elkerülhető lett volna.

KONKLÚZIÓ - MIKRE FIGYELJÜNK, HOGY ELKERÜLJÜK A KÁROKAT, ÉS BIZTOSAK LEHESSÜNK BENNE, HOGY INGATLANUNK SZIGETELÉSE JÓ KEZEKBEN VAN?

Az ingatlan szigetelése jelentős befektetés, és az optimális döntés meghozatalához alapos tájékozódásra és a megfelelő szakember kiválasztására van szükség. A 2023 novemberétől életbe lépett új épületenergetikai szabályok tovább növelték a szükséges odafigyelést az ingatlanok értékelésében. Az energetikai tanúsítvány vált alapvetővé minden eladó, bérbeadó, építő és felújító számára, és nemcsak az energetikai besorolást, hanem az energiahatékonysági pályázatokhoz vagy zöld hitelekhez szükséges információkat is tartalmazza.

A három bemutatott eset érzékelteti, hogy a döntések során milyen körültekintésre van szükség. Miklós esetében a rossz választás és kivitelezés jelentős anyagi kárhoz vezetett, amit csak teljes visszabontással lehetett helyrehozni. Péter az ingatlan vásárlásakor nem tudta, hogy a meglévő szigetelés kondenzvíz problémákat okoz, ami komoly problémákhoz vezetett. Géza pedig a tetőszerkezet megmentése érdekében elfogadta a nem megfelelő szigetelési technológiát, ami szintén jelentős károkat okozott.

A tanulságok világosak: mindig alaposan mérlegeljük a döntéseinket, és vegyük figyelembe a rövid és hosszú távú következményeket. Az olcsóbb megoldások nem mindig bizonyulnak optimálisnak, és a szakemberekkel való konzultáció, több vélemény kikérése segíthet elkerülni a problémákat. 

A SZIGETELNIJÓ Kft. csapata mindig rendelkezésre áll szigeteléssel kapcsolatosan, és megoldást kínál, ha már baj van. 

Bízunk benne, hogy a tapasztalatokból merítve mindenki sikeresen hozza meg a szükséges döntéseket ingatlanának szigetelése során.

* A blogban szereplők nevét a személyazonosság védelmében megváltoztattuk.

**Forrás: Új épületenergetikai szabályok 

 

A szigetelnijo.hu csapata örömmel áll rendelkezésére tapasztalt, megbízható szakértőkkel, rendkívül kedvező áron, hogy ingatlanának szigetelése a legjobb kezekben legyen.

Szigetelni jó

További blogbejegyzéseink

Nekünk az ügyfél az első

Lépjen velünk kapcsolatba

Akár ajánlatot szeretne kérni, akár több információra van szüksége, vagy kérdése van, munkatársaink örömmel állnak a rendelkezésére.