Hogyan zajlik a purhab szigetelés, milyen árakkal kalkulálhatunk, és milyen támogatások érhetőek el jelenleg?

Sokszor kapunk kérdéseket a purhab szigeteléssel kapcsolatban azoktól, akik gondolkodnak azon, hogy belevágnak otthonuk szigetelésébe. Ezek a kérdések általában nemcsak az anyag sajátosságaira, hanem a munkafolyamat részleteire is kiterjednek, így úgy döntöttünk, hogy az alábbi posztban megkísérlünk válaszolni ezekre a kérdésekre, és átfogó képet adni a purhab szigetelés folyamatáról.

 

1. Az Ön igényének beérkezése - Telefonos tanácsadás - Egyeztetés - Előzetes árajánlat

Első lépésként Ön felveszi velünk a kapcsolatot, mi pedig az igények alapján telefonon egyeztetünk Önnel. 

Már ezen a ponton is szakértő tanácsokat nyújtunk, illetve szükség szerint akár alternatív megoldást kínálunk, amennyiben a purhab nem a megfelelő választás (pl.: üregkitöltés - beépített tetőtér kapcsán befújt üveggyapotot szoktunk javasolni).

Képeket kérünk Öntől a szigetelendő területről. Ezek alapján kiadunk egy előzetes árajánlatot, amely tartalmazza az esetleges további költségeket is. Amennyiben Ön ezt elfogadja, helyszíni felmérést végzünk.

2. Helyszíni felmérés

Egyeztetést követően helyszíni felmérést végzünk, amely során ellenőrizzük a szigetelendő felületet, hogy az megfelelő-e a szigetelőanyag felhordásához. 

Emellett, ha a felülettel kapcsolatban további teendők merülnek fel, (pl.: beázás miatti vizesedés megszüntetése, vagy egyéb költségek előfordulhatnak, mint pl. a nagytakarítás vagy porlekötő alapozás) erről is részletes tájékoztatást nyújtunk

Ennek fényében módosítjuk az árajánlatunkat.

A helyszíni szemlén tanácsot adunk továbbá a szigetelőanyag megfelelő kiválasztására, (nyílt vagy zárt cellás purhab). Itt kiemelten fontos, hogy  - túl az árazáson - lássuk az Ön pontos elvárásait, például azt, hogy mire szeretné a teret használni, vagy, hogy mekkora hőszigetelő értéket akar realizálni. 

Az is jelentős szempont, hogy ügyeljünk a hőszigetelés egyensúlyára a födém, nyílászárók és homlokzat vonatkozásában, hiszen ez határozza meg, milyen purhab vastagságot ajánlunk, természetesen figyelembe véve az építésügyi előírásokat.

3. Szerződéskötés

A következő lépés a szerződéskötés, ahol rögzítjük a vállalt határidőt és árat. A munkát határidőre elvégezzük, és 2 év kivitelezési garanciát adunk. 

4. Mire számíthat a kivitelezés során?

A kivitelezés ideje nagyban függ az épület adottságaitól (tagoltság), a szigetelés vastagságától, valamint a szigetelés típusától (zárt vagy nyitott), de általában egy napos munkát jelent 100 m2 esetén. Szemetet nem termelünk. A purhab szóró gépet (súlya kb. 300 kg) autóval szállítjuk a munkaterületre, és a purhabot a 70 méteres tömlő segítségével juttatjuk a szigetelendő felületre, emiatt fontos, hogy az autó parkolása 70 méteres környezetben biztosított legyen. A technológia miatt a purhab szigetelés munkavédelmi ruházatot igényel, ezért fontos, hogy a tulajdonos ne tartózkodjon közvetlenül a munkaterületen.

Az anyagnak 24 óra kötési ideje van, (ami nagyban függ a vastagságtól) amikor tilos a tapogatás, rálépés vagy nyomkodás. A reakció során hő képződik, és érezhető szag keletkezhet.

5. Mennyibe kerül, és hogyan kalkuláljuk a purhab szigetelés árát?

Az ár függ a felület nagyságától, tagoltságától, szigetelőanyag típusától (zárt/nyílt), szigetelőanyag vastagságától, illetve attól, hogy a szigetelendő felület milyen egyéb munkálatokat igényel (pl. porlekötő alapozás).

  • A tagolt felületű területek több munkaórát igényelnek

Minél tagoltabb egy terület, annál több munkaóra szükséges hozzá (pl.:ablakok által, élszarufa, illetve válpa által tagolt tetőszerkezet esetén).

  • Az U érték mint fontos mérőszám:

A szigetelés szempontjából az U érték a legfontosabb mérőszám. Az U érték a fajlagos hőátbocsátási tényezőt jelenti, mértékegysége W/m²K [Watt-per-négyzetméter-Kelvin]. Ez az alapvető energetikai mérőszám a szerkezetet jellemzi, az egy négyzetméter felületen át távozó hőveszteség alapján.()

  • Zárt cellás szigetelés

A zárt cellás hőszigetelési képessége 50%-al jobb, mint a nyitotté. Ez az oka, hogy drágább, hiszen több oldalú anyag, homogénebb a felülete, kisebb helyet foglal, lépésálló felületet képez, kevésbé sérülékeny.

  • A vastagság és az ár kapcsolata

A vastagság befolyásolja az árat. A zárt cellából maximum egy nap 7 cm fújható a reakció idők miatt. Amennyiben további vastagság szükséges, azt újabb kiszállással tudjuk megoldani. Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb a hőszigetelő képessége, és ez hatással van az árra.

  • Hőszigetelési egyensúly

A hőszigetelésnek egyensúlyban kell lennie a teljes épület tekintetében, ami meghatározza a purhab vastagságát is. 

  • Elképzelt esetekre példák 2023-as árakkal
    • 100 m2 kádárkocka födém, tagolatlan födém esetében, járható felülettel, 12 cm vastag zárt cellával: 1 600 000 Ft.
    • 140 m2 kádárkocka tetőfelület, szarufák közötti kitöltés, 20 cm vastag nyitott cellával: 924 000 Ft.
    • 100 m2 könnyűszerkezetes, új építésű, tagolt fafödém, 20 cm vastag nyitott cellával: 850 000 Ft.

6. Igényelhető-e támogatás a purhab szigetelésre?

Támogatások várhatóan igénybe vehetők lesznek jövő évtől az élelmiszeripari üzemekre, állattartó telepekre az agrártámogatások, illetve a lakossági szigetelésekre a lakossági felújítás és korszerűsítési támogatás keretében. Ezzel, illetve egyéb támogatásokkal kapcsolatban igyekszünk majd részletes tájékoztatást adni, és cikkünket folyamatosan frissíteni.

 ⋆ Forrás: Országos Tanúsító Központ: Energetikai tudástár - Kötelező hőszigetelési vastagságok 2023

Frissítés / 2024. április

Nagyszerű hír! Érkezik az "Új Otthonfelújítási Támogatás" 2024-ben! 

Nagy Márton miniszter bejelentette, hogy hamarosan érkezik az új Otthonfelújítási támogatás, amely a lakosság energiaszuverenitását növelve kívánja biztosítani a megbízható, megfizethető energiát.
Ez azt jelenti, hogy közel 20 ezer családi ház korszerűsödhet meg a tervek szerint júniustól induló programmal. 
Természetesen, amint további információink lesznek, meg fogjuk osztani.
További részletek: https://otthonfelujitasi-tamogatas.hu/uj-otthonfelujitasi-tamogatas-2024/?fbclid=IwAR2HHZtgOszoiQ2fn6ZOwMhTzrMFsuMJT7eBLUrmcAujiVo1eAh6CFPBZGg
 

A szigetelnijo.hu csapata örömmel áll rendelkezésére tapasztalt, megbízható szakértőkkel, rendkívül kedvező áron, hogy ingatlanának szigetelése a legjobb kezekben legyen.

Legújabb bejegyzések

Nekünk az ügyfél az első

Lépjen velünk kapcsolatba

Akár ajánlatot szeretne kérni, akár több információra van szüksége, vagy kérdése van, munkatársaink örömmel állnak a rendelkezésére.