Ebben az interjúban a szigetelnijo.hu operatív vezetőjét - Begella Lászlót - kérdeztük arról, hogy miért jó purhabbal szigetelni. Megtudtuk, hogy:

  • a purhab szigetelés gyors kivitelezése és kiszámítható hatékonysága miként járul hozzá az épületek értékének növeléséhez, valamint a rezsiköltség csökkentéséhez;
  • hogyan alkalmazható hatékonyan a purhab különböző környezetekben, még olyan helyeken is, ahol az építészeti korlátok szerepet játszanak;
  • hogyan előzhető meg a páralecsapódás és a penészedés;
  • miért kiváló választás a purhab a fenntartható építkezésekben.

Olvassa el Lászlóval készített interjúnkat, és tudjon meg többet arról, hogy milyen előnyökkel járhat a purhabos szigetelés az ön ingatlanának esetében is.

Miért szeretsz purhabbal dolgozni?

Azért szeretek purhabbal dolgozni, mert ez az anyag rendkívül hatékony és gyors kivitelezést tesz lehetővé. A purhabnak kiszámítható hatásfoka van, és az eredmények szinte azonnal kézzelfoghatóak, hiszen érezhetően csökkenti a hőveszteséget az épületekben. Ezt a gyors kivitelezést és az azonnali eredményeket rendkívül előnyösnek találom, különösen ott, ahol az idő és az energia megtakarítása kiemelten fontos.

Nincs szükség rendszeres karbantartásra, ezáltal az ügyfeleink hosszú távon is élvezhetik az energiamegtakarítás és a kényelem előnyeit anélkül, hogy folyamatosan aggódniuk kellene az anyag állapotáért.

Milyen előnyei vannak a purhab szigetelésnek?

A purhab szigetelés számos előnnyel jár, ami jelentős javulást eredményez az épületek energetikai teljesítményében.

Először is, a purhabnak köszönhetően az épület értéke növekszik. A hatékony hőszigetelés nemcsak az értéket emeli, de hozzájárul a rezsiköltségek csökkenéséhez is. Az energiahatékonyság javulása révén a fűtési és hűtési költségek mérséklődnek, ami hosszú távon komoly megtakarításokat eredményez.

Emellett a purhab szigetelés megoldást kínál a hideg falakkal kapcsolatos problémákra. A hideg falak általában kellemetlen környezetet teremtenek az épületben, de a purhab segítségével ezek a problémák megszűnnek. Az izolációs réteg hatékonyan védi az épület belsejét a külső hőmérséklet ingadozástól, ezáltal növelve a belső komfort szintet.

Az érintett területeken a purhab szigetelés által a penészedés veszélye jelentősen csökken. A hatékony hőszigetelés megakadályozza a páralecsapódás okozta problémákat, így az épület belső környezete szárazabb és egészségesebb lesz. Ez nemcsak a lakók komfortját javítja, hanem hozzájárul az épület hosszabb élettartamához is.

Mindez azt jelenti, hogy a purhab szigetelés nem csupán a rövid távú kényelmet és költségmegtakarítást szolgálja, hanem hozzájárul a hosszú távú fenntarthatósághoz és az épület élettartamának maximalizálásához is.

Milyen konkrét példákat tudnál felsorolni, ahol a purhabbal történő szigetelés kifejezetten előnyös lehet?

A purhab szigetelés rugalmassága és hatékonysága különböző épületek és körülmények esetén is előnyös.

Gondolhatunk a padlástér szigetelésére is, ahol a purhabnak kiemelkedő a szerepe. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a padlástér megtartása tárolási okokból fontos. A púrhab vékony rétegben alkalmazva kiváló hőszigetelést biztosít anélkül, hogy jelentős mértékben módosítaná a padlástér térfogatát így a helység funkcionalitása megőrizhető..

Egy másik példa lehet egy történelmi vagy kulturális örökségvédelmi terület, ahol az eredeti épületek külsejét meg kell őrizni. A purhab itt is ideális megoldás lehet, mivel kis vastagságban is hatékony hőszigetelést nyújt anélkül, hogy az eredeti külsőt jelentősen módosítaná.

Ezek a konkrét példák jól szemléltetik, hogy a púrhab szigetelés rugalmas alkalmazkodóképessége hogyan segíthet az építészeti és környezeti kihívások kezelésében, miközben pénzt és energiát takarítunk meg hosszú távon.

A régi purhab szigetelés felújítható?

Igen, a régi purhab felújítható új réteg szórásával, így növelve a hőszigetelés hatékonyságát. Emellett nem igényel gyakori karbantartást, és hosszú élettartamú. A régi purhab réteg felújítása nem csak gazdaságos megoldás, de fenntartja a hatékony szigetelést hosszú távon is, minimalizálva a karbantartási igényeket és biztosítva az épület energetikai hatékonyságát.

Hogyan alkalmazható a purhab fémlemezes borításra?

A purhab rendkívül sokoldalúan alkalmazható, és közvetlenül is helyezhető a fémlemezes borításokra, például mobilgarázsok, gabonatárolók esetén.

Ennek a módszernek számos előnye van. Elsősorban a gyors kivitelezés lehetősége kiemelkedő jelentőségű, különösen olyan helyzetekben, ahol a kivitelezési idő kritikus tényező.

Ezenkívül, a fémlemezes borításra történő közvetlen purhab helyezés hulladékmentes eljárást eredményez. A purhab alkalmazása során nem keletkezik felesleges anyag, így nem szükséges külön konténert intézni. Ez nemcsak környezetbarát, hanem költséghatékony is.

A páralecsapódás sem fog problémát okozni. Amikor a purhabot közvetlenül helyezzük a fémlemezes borításra, a szigetelő réteg homogén, és nincs páralecsapódás. Ez különösen fontos a mobilgarázsok esetében, ahol a pára jelenléte korróziót és egyéb károkat okozhatna, így a purhab szigetelés nem csak a felület védelmét szolgálja, hanem hozzájárul az épület belső környezetének egészségesebb és biztonságosabb kialakításához is.

Miért fontos purhabbal szigetelni a könnyűszerkezetes, új építésű házaknál?

Elsődlegesen azért, mert a purhab hatékonyan segít megelőzni a páralecsapódást a mennyezet vagy fal áttöréseknél (pl. a mennyezeten az elektromos kábel átvezetésénél). Ez különösen fontos, mivel ezen áttörések során a párazárás és a szigetelés sérül, ami pedig a páralecsapódást eredményez.

A páralecsapódás elkerülése nem csupán az elektromos rendszerek hosszabb élettartamát biztosítja, hanem jelentős egészségügyi, légminőségi és esztétikai javulással is jár, javítja a lakók életminőségét és kényelmét.

A purhab szigetelés segít megelőzni a nedvesség és penész kialakulását, ami hozzájárul az egészséges belső környezet kialakításához, nem beszélve a hosszú távú fenntarthatóságról, hiszen ha nincs páralecsapódás, minimálisra csökkenthető a korrózió és egyéb épületi károk kockázata, így növekszik az épület élettartama.

Miért választanád a purhabot a hagyományos kádárkocka födémnél?

A purhab kiváló választás lehet a hagyományos kádárkocka födémnél, különösen akkor, ha fontos számunkra, hogy megőrizzük a padlás rakodó terét.

A hagyományos kádárkocka esetében gyakran felmerül a dilemma, hogy a padlástér megtartása vagy a hatékony hőszigetelés a fontosabb. A purhab alkalmazásával ez a konfliktus könnyedén feloldható, mivel kis vastagságban is rendkívül hatékony hőszigetelést biztosít.

A kis vastagságú purhab réteg lehetővé teszi, hogy megfelelő hőszigetelést nyújtsunk anélkül, hogy jelentős mértékben növelnénk a padlástér magasságát vagy rakodó teret veszítenénk ellenben hagyományos szigetelőanyag megoldással.

Ez különösen fontos olyan ingatlanok esetében, ahol a padlástér tároló célokat szolgál, és a megtartása kritikus a ház funkciója szempontjából.

Mi az, ami téged szakmailag különösen vonz a purhabos szigeteléssel kapcsolatosan?

Az alapanyag átvitele az iparból a lakossági használatba és ezáltal a köztudatba való kerülése is  most kezdődik, és úgy érzem, ez óriási fejlődési potenciállal rendelkezik. Izgalmasnak találom, hogy részese lehetek egy olyan innovációnak, amely hatékonyan növelheti az épületeink energetikai hatékonyságát. A további fejlesztéseket a kivitelezés, felhasználhatóság és a hatásfok területén várom, és úgy érzem, Magyarországon különösen nagy hatással lehet a fenntarthatóságra.

 

A szigetelnijo.hu csapata örömmel áll rendelkezésére tapasztalt, megbízható szakértőkkel, rendkívül kedvező áron, hogy ingatlanának szigetelése a legjobb kezekben legyen.

Nekünk az ügyfél az első

Lépjen velünk kapcsolatba

Akár ajánlatot szeretne kérni, akár több információra van szüksége, vagy kérdése van, munkatársaink örömmel állnak a rendelkezésére.